Ciasto wiewiórka a’la Ala

ciasto wiewiorka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 duże, kwaśne jabłka
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem, mieszamy z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej. Obrane jabłka kroimy w kostkę i wraz z orzechami mieszamy z ciastem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200ºC.

 

ciasto wiewiorka

ciasto wiewiorka

ciasto wiewiorka

ciasto wiewiorka