Roladki z selerem naciowym

roladki z selera naciowego

Dzisiaj nie będzie wypieku, tylko coś na ciepło. Mimo, iż nie przepadam za selerem w każdej postaci, to jednak sądzę, że taka jego forma jest ciekawa i przystępna.

 Co potrzebujemy do przygotowania roladek z selerem naciowym?

  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki (można też użyć ananasa),
  • 9 plasterków wędzonej szynki (można też śmiało próbować z wędzonym boczkiem),
  • 9 cienkich plasterków sera żółtego,
  • odrobina masła do wysmarowania naczynia,
  • wykałaczki lub nić do zawinięcia.

No to co teraz?

Łodygi selera blanszujemy. Następnie każdą dzielimy na 3 części. Połówki brzoskwiń kroimy w paski.

Każdą roladkę tworzymy poprzez: ułożenie na plasterku szyki plastra sera, kawałka selera i paska brzoskwini. Całość zwijamy i przekłuwamy wykałaczką albo obwiązujemy nicią.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W uprzednio wysmarwanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy roladki. Całość delikatnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20 minut.

Smacznego!

roladki z selerem naciowym

roladki z selerem naciowym