Kotleciki z filetów drobiowych
Były wypieki, była sałatka. Teraz kolej na danie obiadowe.
Przygotowuje się je bardzo szybko. Nie wymaga wykupienia połowy produktów ze sklepu. I jak smakuje! Mmmmm 🙂
Co potrzebujemy by przygotować kotleciki z filetów drobiowych?
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- 2 całe jajka
- 2 łyżki stołowe mąki (500-tka, lub 550-tka)
- 2 łyżki majonezu
- 100-150 g sera żółtego (dowolnego, nie upieram się przy goudzie – co kto lubi)
- przyprawa do kurczaka
Filety kroimy w drobną kostkę (generalnie im drobniej, tym lepiej). Do miski z pokrojonymi filetami dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser. Następnie dokładamy resztę składników, czyli: mąkę, jaja, majonez i przyprawę do kurczaka. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni. Proponuję formować podobnie jak klopsiki.
Smacznego!