Ciasto na dziś – placek drożdżowy z jabłkami
Z nadmiaru energii oraz drożdży w lodówce powstało kolejne ciasto. Tym razem padło na placek drożdżowy z jabłkami 🙂
Kruszonka:
Składniki:
- 140g mąki krupczatki
- 100g masła
- 90g cukru
Wykonanie:
Do miski wrzucamy mąkę i cukier. Następnie dodajemy nieduże kawałki masła. Całość siekamy nożem
Ciasto:
Składniki:
- 70g drożdży
- 40-50g cukru (zależnie od tego jak bardzo słodkie mamy owoce)
- 300ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 580g mąki tortowej
- cukier wanilinowy
- pół łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 120g miękkiego masła
- owoce (do wyboru, do koloru – mogą to być jabłka, truskawki, śliwki, rabarbar – to co masz pod ręką 🙂 )
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz owoców mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy ciasta. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na około 20minut do wyrośnięcia. Na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą wykładamy ciasto. Pokrywamy je drobno pokrojonymi owocami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez około 30minut.