Ciasto na dziś – placek drożdżowy z jabłkami

Z nadmiaru energii oraz drożdży w lodówce powstało kolejne ciasto. Tym razem padło na placek drożdżowy z jabłkami 🙂

Kruszonka:

Składniki:

  • 140g mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 90g cukru

Wykonanie:

Do miski wrzucamy mąkę i cukier. Następnie dodajemy nieduże kawałki masła. Całość siekamy nożem

Ciasto:

Składniki:

  • 70g drożdży
  • 40-50g cukru (zależnie od tego jak bardzo słodkie mamy owoce)
  • 300ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 580g mąki tortowej
  • cukier wanilinowy
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • 120g miękkiego masła
  • owoce (do wyboru, do koloru – mogą to być jabłka, truskawki, śliwki, rabarbar – to co masz pod ręką 🙂 )

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz owoców mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy ciasta. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na około 20minut do wyrośnięcia. Na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą wykładamy ciasto. Pokrywamy je drobno pokrojonymi owocami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez około 30minut.

drożdżowe ciasto z jabłkami
drożdżowe ciasto z jabłkami
drożdżowe ciasto z jabłkami
drożdżowe ciasto z jabłkami
drożdżowe ciasto z jabłkami
drożdżowe ciasto z jabłkami

mstefanowicz

http://www.mstefanowicz.pl http://kulinarny.mstefanowicz.pl http://www.przewodnik.szczecin.pl

Dodaj komentarz