Ciasto z jabłkami i żurawiną
Pora na ciasto z jabłkami i żurawiną 🙂
Prócz kilograma owoców będziemy potrzebować:
- 4 jajka
- 1 szklankę cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklankę mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- cynamon
- żurawina (opcjonalnie)
- masło (do posmarowania blachy)
Jajka z cukrem ubijamy na gładką masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do uzyskania lejącego się ciasta. Jabłka kroimy w cienkie plastry.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na blachę warstwę jabłek, posypujemy je cynamonem i zalewamy ciastem. Jeśli chcemy urozmaicić ciasto żurawiną, to teraz jest na to idealny moment. Jeśli mamy stosunkowo niedużą blachę, to możemy zrobić 2 warstwy jabłek.
Pieczemy 30-35 minut w temparaturze 180 stopni.