Ciasto z jabłkami i żurawiną

Pora na ciasto z jabłkami i żurawiną 🙂

Prócz kilograma owoców będziemy potrzebować:

  • 4 jajka
  • 1 szklankę cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklankę mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • żurawina (opcjonalnie)
  • masło (do posmarowania blachy)

Jajka z cukrem ubijamy na gładką masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż do uzyskania lejącego się ciasta. Jabłka kroimy w cienkie plastry.

Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na blachę warstwę jabłek, posypujemy je cynamonem i zalewamy ciastem. Jeśli chcemy urozmaicić ciasto żurawiną, to teraz jest na to idealny moment. Jeśli mamy stosunkowo niedużą blachę, to możemy zrobić 2 warstwy jabłek.

Pieczemy 30-35 minut w temparaturze 180 stopni.

Ciasto z jabłkami i żurawiną
Ciasto z jabłkami i żurawiną

mstefanowicz

http://www.mstefanowicz.pl http://kulinarny.mstefanowicz.pl http://www.przewodnik.szczecin.pl

Dodaj komentarz