Ogórkowe łódeczki

Co prawda nie będzie masztów i żagli, ale za to kolorowo i, co najważnejsze, smacznie! 🙂

Co potrzebujemy, aby przygotować ogórkowe łódeczki?

  • 1 długi ogórek
  • 1 łyżka konserwowej kukurydzy (zamiennie można użyć konserwowego groszku)
  • 1 gałązka oregano
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • odrobinę natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku (sugeruję dać świeżo mielony, kolorowy pieprz)

Składniki już mam, co dalej?

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół  i łyżeczką wybieramy miąższ. Delikatnie solimy i odwracamy, aby pozbyć się nadmiaru soku (płynu) z ogórka. Rozdrobnione jajka mieszamy z majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy połówki ogórka. Na wierzchu kładziemy kukurydzę (groszek). Przekąskę dekorujem natką pietruszki i oregano.

mstefanowicz

http://www.mstefanowicz.pl http://kulinarny.mstefanowicz.pl http://www.przewodnik.szczecin.pl

Dodaj komentarz