Ogórkowe łódeczki
Co prawda nie będzie masztów i żagli, ale za to kolorowo i, co najważnejsze, smacznie! 🙂
Co potrzebujemy, aby przygotować ogórkowe łódeczki?
- 1 długi ogórek
- 1 łyżka konserwowej kukurydzy (zamiennie można użyć konserwowego groszku)
- 1 gałązka oregano
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki majonezu
- odrobinę natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku (sugeruję dać świeżo mielony, kolorowy pieprz)
Składniki już mam, co dalej?
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy miąższ. Delikatnie solimy i odwracamy, aby pozbyć się nadmiaru soku (płynu) z ogórka. Rozdrobnione jajka mieszamy z majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy połówki ogórka. Na wierzchu kładziemy kukurydzę (groszek). Przekąskę dekorujem natką pietruszki i oregano.