Roladki z zapiekanej karkówki z boczkiem w porach
Składniki:
- 6 plastrów karkówki
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1-2 pory
- słoik papryki konserwowej
- 500 ml soku pomidorowego
- natka pietruszki
- przypawy (sól, pieprz, oregano bazylia, zioła prowansalskie)
Wykonanie:
Mięso kroimi w plastry grube na około 1cm. Rozbijamy je tak jak na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na każdym plastrze kładziemy zarówno plaster żółtego sera jak i kawałek konserwowej papryki. Następnie całość rolujemy i owijamy plastrem wędzonego boczku.
Pora kroimi w plasterki i dodajemy do soku pomiorowego. Taką mieszanką zalewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym mięsne roladki. Pieczemy w piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 190ºC. Przed podaniem całość dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.