Sałatka owocowa z orzechami

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka (około 200-230g)
  • 2 banany
  • 100g łuskanych orzechów włoskich
  • 50 ml śmietany 30%
  • majonez
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Wykonanie:

Umyte jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy połową soku z cytryny. Orzechy włoskie siekamy. Następnie przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy majonez z sokiem z cytryny oraz ze śmietaną.

Owoce wkładamy do miski, dodajemy połowę posiekanych orzechów i polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy całość resztą orzechów włoskich.

sałatka owocowa z orzechami włoskimi
sałatka owocowa z orzechami włoskimi

mstefanowicz

http://www.mstefanowicz.pl http://kulinarny.mstefanowicz.pl http://www.przewodnik.szczecin.pl

Dodaj komentarz